Țevile corugate cu pereți dubli din polietilenă de înaltă densitate (PEID) în ultimii ani au căpătat o răspândire mare pentru drenarea apelor subterane, în principal datorită duratei mari de funcționare și ușurinței în realizarea rețelelor de drenuri colectoare.
Tubulaturile corugate sunt netede la interior și ondulate la exterior, de culoare neagră, cu o rezistență ridicată la razele UV și prevăzute cu fante pentru drenarea apelor subterane.
Avantajele tubulaturii de drenaj corugate, precum greutatea redusă, rezistență mecanică mare, durabilitatea, flexibilitatea la tasări și mișcări ale pământului, montaj cu ajutorul utilajelor, rugozitate mică, le clasifică între primele opțiuni de alegere din partea contractorilor.
Dimensionarea unei rețele de drenaj cu tubulaturi orizontale constă în determinarea diametrului drenului, secțiunea umplerii cu apă și aflarea vitezei de mișcare.
Un sistem de drenaj e necesar pentru preluarea surplusului de apă. Acest surplus poate proveni din cauza unei pânze freatice ridicate, ploilor abundente sau a topirii zăpezii.
Apa ajunsă în sol se poate infiltra în fundația clădirii. Hidroizolația fundației are nevoie de ajutor pentru a face față presiunii hidrostatice din sol.
Deteriorarea fundației dă semne clare prin exfolieri, umflare, reducerea capacității de izolare termică, schimbarea culorii materialelor și altele.
Tubulaturile de drenaj nu se montează sub fundație, ele se pozează în șanțurile săpate pentru drenaj lângă fundație, perimetral imobilului protejat, îngropate sub adâncimea de îngheț.
Țevile sau tubulaturile perforate pentru drenaj sunt învelite într-o cămașă de geotextil, care protejează țeava de praf și pământ. Acestea lucrează împreună cu un strat de pietriș, învelit și acesta într-un strat de geotextil. Pietrișul va distribui apa și umiditatea de-a lungul șanțului de pozare dren.
Țeava de dren va fi montată cu o pantă mică, între 0,5 % și 1,5%. Sistemul colector de drenaj va fi racordat la un cămin colector, amplasat în exteriorul clădirii, dotat cu pompă cu plutitor.
Pașii funcţionării sistemului de drenaj cu tubulatura corugată sunt:
– Apa în cantitate mare intră în sol și îl aduce la saturație
– Apa sub presiunea hidrostatică creată accesează cavitățile precum elementele structurale ale imobilului sau sistemul de drenaj
– Un sistem de drenaj bine dimensionat și executat nu va ridica probleme, Astfel, apa din sol va trece prin stratul geotextil al stratului de pietriș și va fi înmagazinată pentru o perioadă scurtă de timp în spațiile disponibile dintre bucățile de piatră
– Ulterior apa trece prin al doilea strat de geotextil, apoi ajunge în tubulatura corugată
– Apa se scurge prin interiorul tubulaturii, în direcția pantei spre căminul colector
Este ușor să găsiți exact ceea ce aveți nevoie la corugat.ro, datorită echipei dedicate și consultanţei oferite la fiecare colaborare.
Contactați-ne pentru întrebări despre produsele și serviciile corugat.ro!